•   30+ modeller för alla behov
  •   Över 30 års erfarenhet
  •   Tusentals nöjda kunder

Hästtransporter

Rätt trailer för ditt körkort, din dragbil och din häst

Idag finns tre körkortsbehörigheter att hålla reda på när det gäller att dra en hästtrailer:

B-behörighet

BE-behörighet

Utökad B-behörighet (B96)

 

På registreringsbeviset till din bil finns tre angivna vikter som anger vad du får dra för vikt efter bilen beroende på vilken körkortsbehörighet du har:

Max släpvagnsvikt med B-behörighet

Detta är vad trailerns totalvikt max får vara registrerad på med den körkortsbehörigheten

Max släpvagnsvikt med utökad B-behörighet (B96)

Detta är vad trailerns totalvikt max får vara registrerad på med den körkortsbehörigheten

Max släpvagnsvikt

Detta är vikten som biltillverkaren sagt är att bilen klarar av att dra med den tekniska specifikation bilen har. Trailern du drar får aldrig ihop med lasten väga mer än detta. Denna vikt kan vara både lägre och högre än de två första viktangivelserna. Har du BE-behörighet är detta det enda du behöver ha koll på.

 

Trailern du skall dra har tre angivna vikter som du behöver ha koll på:

Totalvikt

Detta är vad trailern inklusive lasten får väga om man ställer den på en våg. Som trailerleverantör kan vi på nya vagnar inom vissa intervall registrera den på ”rätt vikt” för dig beroende på vilket körkort och vilken dragbil du har. Begagnade vagnar kan vi ofta registrera om så totalvikten passar dig.

Tjänstevikt

Detta är vad trailern väger utan last

Lastkapacitet

Detta är differensen mellan totalvikt och tjänstevikt. Observera att vagnen kan vara byggd med en teknisk specifikation som lastar mer än vad du får göra enligt registreringsbeviset beroende på vilken totalvikt vi registrerat vagnen på.

 

Tänk så här, ett exempel:

Jag har en häst som väger 600kg, B-körkort och en bil som enligt registreringsbeviset har angiven max släpvagnsvikt med B-behörighet 1300kg, max släpvagnsvikt med utökad B-behörighet 1900kg, max släpvagnsvikt 1600kg. Trailern jag är tittat på har en tjänstevikt om 820kg.

Med B-behörighet är max totalvikt 1300kg. Tar vi bort tjänstevikten (820kg) från detta får vi en lastkapacitet om 480kg vilket alltså inte fungerar.

 

Med utökad B-behörighet kan vi registrera totalvikten på 1900kg. Dock finns en begränsning från biltillverkaren som säger att bilen inte får dra mer än 1600kg. Tar vi bort tjänstevikten (820kg) från detta får vi ändå en lastkapacitet om 780kg vilket alltså fungerar alldeles utmärkt.

 

Berätta hur många kilo du behöver kunna lasta, vad du har för körkortsbehörighet och registreringsnumret på din bil så hjälper vi till att hitta en trailer som passar dig! 

Produkter
Övrigt